Deprem Nedeniyle Cazibe Merkezleri Programında Önemli Değişiklikler Yapıldı

5 Nisan 2023 Mevzuat Değişiklikleri Karar Cazibe Merkezleri Programı

Kahramanmaraş ve çevre illerde yaşanan deprem nedeniyle Cazibe Merkezleri Programında önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre depremden etkilenen ilçeler gerçekleştirilecek asgari 1 milyon 500 bin TL tutarındaki yatırımlar için 6. yatırım teşvik bölgesinde sağlanan teşvikler verildi. İmalat sanayi (US-97 Kodu: 15-37) için yatırım teşvik belgesi alma şartları kolaylaştırıldı. Depremde zarar gören yatırımlar için ilave birçok teşvik sağlandı. Tüm detaylar aşağıda açıklanmıştır.

Deprem bölgesinde yapılacak yeni yatırımlara çok önemli ilave teşvikler sağlandı. Ayrıca, depremde hasar gören mevcut tesisler için de birçok kolaylık ve ilave destek sağlanmıştır.

Deprem Bölgesindeki Yatırımlara 6. Bölge Desteği

Bu Karar ile birlikte deprem bölgesinde bulunan ilçelerde yapılacak asgari 1 milyon 500 bin Türk Lirası tutarındaki yatırımlar 6. bölgenin şartları, destek oranları ve sürelerden yararlanacak. Bu kapsamdaki yatırımlara sağlanacak faiz desteği yatırım tutarının yüzde onunu aşmamak kaydıyla 30 milyon Türk Lirasına kadar uygulanır.

Bu kapsamda kabul edilen yatırımlar;

  1. Deprem nedeniyle hasar gören yatırımların yerine konulması amacıyla yapılacak yatırımlar.
  2. Yatırım süresi devam eden ve tamamlama vizesi yapılmamış yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlar.

Ayrıca, bu yatırımlar için teşvik edilmeyecek yatırımlar ile teşviki belirli şartlara bağlı yatırımlar olarak belirlenen kısıtlar da uygulanmayacaktır. Bu demek oluyor ki belirlenen ilçelerde yapılacak neredeyse tüm yatırımlar bu destek kapsamına alınmıştır.

Depreme Hasar Gören Yatırımlara İlave Destek

Depremde zarar gören yatırımların yerine konulması amacıyla yapılacak yatırımlarda, SGK primi işveren hissesi desteği ve SGK primi (işçi hissesi) desteği, 1/8/2022-31/1/2023 SGK aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilen ortalama işçi sayısının.

  1. Depremde yıkılan veya hasardan dolayı yıkım kararı verilen tesislerde tamamı ilave istihdam,
  2. Ağır hasarlı tesislerde yüzde yirmi beşi mevcut istihdam, yüzde yetmiş beşi ilave istihdam,
  3. Orta hasarlı tesislerde yüzde ellisi mevcut, yüzde ellisi ilave istihdam,
  4. Az hasarlı tesislerde yüzde yetmiş beşi mevcut, yüzde yirmi beşi ilave istihdam,
  5. Hasarsız tesislerde ise yüzde doksanı mevcut, yüzde onu ilave istihdam,

kabul edilmek suretiyle uygulanır. Ayrıca, orta hasarlı, az hasarlı ve hasarsız tesisler için SGK primi işveren hissesi desteği ve SGK primi desteği toplamının sabit yatırıma oranı yüzde iki yüzü geçemez.

Bu kapsamda hasar türünün tespiti için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenecek hasar tespit raporu esas alınır. Hasarsız tesisler ise yatırımcı tarafından ilgili sigorta şirketinden veya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüklerinden makine ve teçhizat hasarına ilişkin rapor temin edilmelidir.

Bu Kapsamdaki İl ve İlçeler (Ek-2: Geçici 1 inci Madde Kapsamındaki İlave Teşvikten Yararlanacak İlçeler)

İl İlçe
Adıyaman Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kahta, Merkez, Samsat, Sincik, Tut
Elazığ Alacakaya, Arıcak, Baskil, Karakoçan, Keban, Kovancılar, Maden, Palu, Sivrice
Gaziantep Araban, İslahiye, Nurdağı
Hatay Altınözü, Antakya, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Payas, Reyhanlı, Samandağ, Yayladağı
Kahramanmaraş Afşin, Andırın, Çağlayancerit, Dulkadiroğlu, Ekinözü, Elbistan, Göksun, Nurhak, Okikişubat, Pazarcık, Türkoğlu
Kilis Musabeyli, Polateli
Malatya Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pütürge, Yazıhan, Yeşilyurt
Osmaniye Bahçe, Hasanbeyli
Sivas Gürün

Künye Bilgileri

İlgili Kurum: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
İlgili Birim: Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü
Değişiklik Yapılan Ana Karar: 2018/11201 sayılı Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Karar

Resmi Gazete Tarihi: 5/4/2023
Resmi Gazete Sayısı: 32154
Söz konusu Karar'ın yayımlandığı Resmi Gazete'ye erişim için tıklayın.