Ekmek ve fırıncılık ürünleri yatırımlarına sağlanan teşvikler sektörün gelişimine katkı sağlamaktadır. Taze ve paketli ekmeklerin üretimi, ekmek çeşitleri ve fırıncılık ürünleri üretimi ülkemiz için çok önemlidir. Tüm bölgelerin kendine has ürünleri vardır. Çeşitli hammaddelerden birçok ekmek ürünü üretilir. Bunlar farklı yapılardaki fırınlarda üretilir. Genellikle fırıncılık ürünleri üretildiği bölged tüketilir. Bazı paketli çeşitleri ise uzak mesafelerde de piyasaya arz edilir. Fırıncılık ürünleri ve ekmek üretimi ile ilgili yatırımlara verilen teşvikler tüm yönleriyle açıklanmıştır.

Ekmek ve fırıncılık ürünleri üretimi için yatırım teşvik belgesi düzenlenmektedir. Fırın ve tesislerinin yer aldığı yatırımlar tüm bölgelerde devlet desteklerinden yararlanmaktadır.

Ekmek ve Fırıncılık Ürünleri Yatırımları Nelerdir?

Ekmek ve fırıncılık ürünleri üretiminde öncelikle hamur hazırlama yapılır. Bu işlem manuel yani el gücüyle yapılabileceği gibi makinelerde de yapılabilir. Mayalama veya fermentasyon işlemi yapıldıkten sonra şekillendirilen hamurlar pişmeye hazır hale getir. Çeşitli yapı, boyut ve şekillerde pişirme yapan fırınlarda ürünler pişirilir. Soğutularak paketlenir. Bazı ürünler ise dondurularak veya şoklanarak satışa sunulur.

Ekmek ve Fırıncılık Ürünleri Yatırımları

Yatırım teşviklerinden yararlanabilecek ekmek ve fırıncılık ürünleri yatırımları şunlardır:

  1. Beyaz Ekmek: Un, su, maya ve tuz gibi temel malzemelerle yapılan geleneksel beyaz ekmek.
  2. Tam Buğday Ekmek: Tam buğday unu veya tam buğday unu ile karıştırılmış beyaz un kullanılarak yapılan ekmek. Daha yüksek lif içeriğiyle sağlıklı bir seçenek olarak tercih edilir.
  3. Çavdar Ekmek: Çavdar unu kullanılarak yapılan koyu renkli ve yoğun lezzetli ekmek.
  4. Kepekli Ekmek: Buğday kepeği ilave edilen ekmek. Daha yüksek lif içeriği ile sindirim sağlığına katkıda bulunur.
  5. Yulaf Ekmek: Yulaf unu veya yulaf ezmesi kullanılarak yapılan ekmek. Besleyici ve tok tutucu özellikleri nedeniyle tercih edilir.
  6. Baget: Uzun ve ince bir Fransız ekmek çeşidi. İnce kabuklu ve içi hafifçe gözenekli olur.
  7. Çörek: Çeşitli malzemeler (örneğin, susam, haşhaş, çörek otu) ile süslenen ve genellikle tatlı veya tuzlu içeriklerle doldurulan küçük ekmekler.
  8. Poğaça: Yumuşak hamurdan yapılan ve genellikle çeşitli iç harçları ile doldurulan hamur işi.
  9. Pasta ve Tatlılar: Fırıncılık ürünleri arasında çeşitli pasta, kurabiye, kek, börek, turtalar ve diğer tatlılar da yer alır.

Ülkemizde tüm bölgelerde ekmek ve diğer fırıncılık mamülleri üretimi yapılmaktadır. Ağırlıklı olarak taze tüketilen ürünler olması nedeniyle fırıncılık ürünleri ve ekmek lokal yatırımlardır. Teşvikler de buna uygun yapılandırılmış durumdadır.

Önemli Uyarı!
Ekmek ve fırıncılık ürünlerinin satışının yapıldığı ve teşhir edildiği kısımlar ve pastaneler yatırım teşviklerinden yararlanamaz. Yalnızca üretimle ilgili kısımlar, makine ve teçhizat teşviklerden yararlanabilir.

Ekmek ve Bitkisel Yağ Yatırım Teşvikleri Nelerdir?

Ekmek ve bitkisel yağların üretimi yatırımları ülkemizin tüm bölgelerinde yer alır. Tüm bölgelerde de teşviklerden yararlanmaktadır. Gerek ekmek üretimi gerekse fırıncılık mamülleri üretimi hem genel hem de bölgesel yatırım teşviklerinden faydalanmaktadır. 6. bölgede yer alan yatırımlar için bölgesel teşvikler uygulanırken diğer bölgelerde genellikle uygulanan teşvik sistemi genel nitelikte olmaktadır. Elbette uygulanacak teşvikler mevzuat hükümlerine ve yatırım projesinin karakteristik özelliklerine bağlıdır. Bölgesel nitelikli bir teşvik belgesi düzenlenmesi halinde uygulanacak teşvikler aşağıdaki gibidir.

Ekmek ve Fırıncılık Ürünleri Üretimi Yatırımlarında Bölgelere Göre Uygulanan Teşvikler
Uygulanan Destek Unsurları
Yatırım Teşvik Bölgeleri
1. 2. 3. 4. 5. 6.
KDV İstisnası VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Gümrük Vergisi Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Vergi İndirimi (YKO) %15 %20 %25 %30 %40 %50
SGK Primi (YIL) İşveren Desteği 2 Yıl 3 Yıl 5 Yıl 6 Yıl 7 Yıl 10Yıl
İşçi Desteği YOK YOK YOK YOK YOK 10Yıl
Gelir Vergisi Stopajı Desteği YOK YOK YOK YOK YOK 10Yıl
Yatırım Yeri Tahsisi VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Faiz/Kar Payı Desteği (Puan/TL-Döviz Kredi) YOK YOK 3 - 1 4 - 1 5 - 2 7 - 2
Emlak Vergisi Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Bina İnşaat Harç Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Damga Vergisi ve Harç Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Diğer Muafiyetler VAR VAR VAR VAR VAR VAR

Önemli Açıklama!
Yalnızca satış veya teşhir yapan pastane ve benzeri işletmeler için teşvik alınması mümkün değildir. Üretim yapan işletmelerin ise varsa bu kısımları teşviklerin kapsamı dışında tutulacaktır.

Yararlanma Şartları

Ekmek ve fırıncılık ürünleri üretimi teşvik sistemi açısından daha sınırlı bir düzenlemeye tabidir. Bu yatırım projelerinin karakteristik özelliklerinin mevzuata uygun olması halinde teşvik verilir. Burada dikkat edilmesi gereken ilk kriter asgari sabit yatırım tutarıdır. Aşağıda belirtilen sabit yatırım tutarlarına sahip olan ekmek üretimi ve fırıncılık mamülleri üretimi yatırımları teşvik alabilir.

Ekmek ve Fırıncılık Ürünleri Yatırım Teşviklerinden Yararlanma Kriterleri
Yatırım Türü 1. 2. 3. 4. / 5. 6.
Asgari Sabit Yatırım Tutarı (Milyon TL)
Tümü 4 M 3 M 2 M 1,5 M 1,5 M 1,5 M

Bölgesel Teşvik Edilen Ekmek ve Fırın Yatırımları

Ekmek ve fırıncılık ürünleri üretimi için genel nitelikli Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmektedir. Ancak, aşağıdaki yatırımlar bölgesel yatırım teşviklerinden yararlanır:

  1. 6. Bölgede yapılan ekmek ve fırın yatırımları
  2. Donuk ekmek üretimi yatırımları
  3. Ekmek hamuru üretimi yatırımları

Ekmek ve Fırıncılık Ürünleri Yatırım Teşviklerinden Nasıl Yararlanılır?

Ekmek çeşitleri ve diğer fırıncılık ürünleri yapan tesislerin üretimi yatırım teşviklerinden yararlanılması için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

  1. Ürünlerin Belirlenmesi: Ekmek fırınları önceden genellikle tek tip üretim yapmaktaydı. Bu işletmeler yalnızca ekmek çeşitleri üretmekteydi. Ancak günümüzde ürün çeşitliliği artış göstermektedir. Fırınlar, ekmek çeşitlerinin yanı sıra tatlı ve tuzlu birçok fırıncılık mamülü de üretip satmaktadır. Üretime konu ürünlerin belirlenmesi yatırımların ilk aşamasıdır.
  2. Kapasitenin Belirlenmesi: Her ürünün günlük üretim kapasitesinin tespit edilmesi gerekir. Daha sonra proje yapılırken yıllık üretim kapasitesinin de hesaplanması gerekir.
  3. Yatırımın Projelendirilmesi: Ürünlere ilişkin detayların her aldığı yatırım projesi oluşturulur. Bu projede finansman, yatırım tutarı gibi tüm değerler yer alır.
  4. Başvuru Belgelerinin Temini: Yatırım Teşvik Belgesi başvurusu için gerekli şirket evrakları, sgk borcu yoktur, kapasite raporu, izin ve belgeler temin edilir. Ayrıca, fırının yer aldığı yerin tapusu veya kira kontratı da başvuru dosyasına eklenir. Proje tanıtımı kısmında üretilecek ürünlere ilişkin detay açıklamalar da bulunmalıdır.
  5. Teşvik Başvurusu: E-TUYS sistemi üzerinden proje oluşturularak başvuru yapılır. Değerlendirme neticesinde uygun bulunan projeler için yatırım teşvik belgesi düzenlenir.

GES ve Enerji Yatırımları
Fırınların ısıl kapasitesine bağlı yüksek enerji tüketimi bulunur. GES yatırımı yapılması halinde ilave teşvikler uygulanmaktadır. Ana yatırımdan bağımsız değerlendirilen GES tesisi için ayrı bir bölgesel teşvik belgesi alınması ve 4. bölgenin desteklerinden yararlanılması mümkündür. Detaylar için:

GES Yatırım Teşvikleri