Kimya yatırım teşvikleri ülkemiz önemli sektörlerinden kimya sanayi yatırımlarına verilen teşviklerdir. Kimya sektörü ülkemizde son derece güçlü ve çeşitlenmiş bir durumdadır. Kimya yatırımları, her türlü kimyasal ürünün üretilmesi için kurulan tesislerdir. Kimya sektörü katma değerli ürünlerin üretildiği, ürün çeşitliliği yüksek bir sektördür. Öte yandan, üretim prosesleri ve kimyasal reaksiyonlar karmaşık ve dikkat gerektirir. Ülkemiz için özel bir öneme sahip olan kimya sanayi yatırımları için devletin sağladığı destekler ve teşvikler de özel olarak yapılandırılmıştır. Kimya sektörünün yapısı, yatırımları, kimyasal türleri ve yatırım teşvikleri detaylı incelenmiştir.

Kimya sanayi yatırımları için kimyasal türüne bağlı olarak önemli derecede destek içeren özel nitelikli bir Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmektedir.

Kimya Yatırımları Nelerdir?

Kimya yatırımları her çeşit kimyasalın üretildiği, işlendiği, depolandığı, paketlendiği ve dağıtımının yapıldığı yatırımlardır. Kimyasalların özel üretim prosesleri, detaylı işlemleri ve hassas depolama koşulları vardır. Orta-yüksek teknoloji sınıfında yer alan kimyasalların üretimi ülkemizde son derece gelişmiştir. Kimya endüstrisi ar-ge faaliyetlerinin yoğun olduğu yüksek know-how gerektirir. Aynı zamanda birçok kimyasalın üretim, depolama ve dağıtım koşulları ülkemizde ilgili mevzuat kapsamında düzenlenmekte ve denetlenmektedir.

Kimya Yatırımları

Kimyasal Türleri Nelerdir?

Kimya endüstrisinde çeşitli ürünlerin üretilmesine yönelik yatırımlar yapılmaktadır. Genel anlamda kimyasal ürünlerin türleri şunlardır;

  1. Ana Kimyasallar: Temel kimyasal bileşikler, endüstriyel ana kimyasallar bu grup altında yer alır. Bu kimyasal ürünler asitler, bazlar, organik veya inorganik bileşikler, solventler gibi çeşitli formlarda kimyasal ürünler içerir.
  2. Petrokimya Ürünleri: Ham petrol veya doğalgaz gibi hidrokarbonlardan elde edilen kimyasal ürünlerdir. Petrokimya ürünleri çok geniş bir yelpazeye sahiptir. En yaygın petrokimyasallar olefinler, aromatikler, alkanlar, sentetik kauçuk, epoksi reçineler, plastik hammaddeleri ve solventlerdir.
  3. Plastik Hammaddeleri: Plastik ürünlerin üretiminde kullanılacak hammaddelerdir. En yaygın plastik hammaddeleri polietilen, polipropilen, polivinil klorür, polistirendir.
  4. Kozmetik Ürünler: Makyaj malzemeleri, parfümler, deodorantlar, kremler gibi her çeşit kozmetik ürünlerin ve kozmetik hammaddeleridir.
  5. Temizlik Malzemeleri: Deterjanlar, yüzey temizleyiciler, beyazlatıcılar, çamaşır suları, kireç sökücü gibi temizlik amacıyla kullanılan kimyasal ürünlerdir.
  6. İlaç ve İlaç Hammaddeleri: Her çeşit ilaç, ilaç türevi veya ilaç hammaddeleridir.
  7. Kimyasal Gübre: Kimyasal yollarla elde edilen yapay gübredir. Azotlu bileşikler veya fosfatlı bileşikler veya bunların karışımları en yaygın kimyasal gübre türleridir.

Kimya Yatırım Teşvikleri Nelerdir?

Kimya yatırım teşvikleri, sektörün ihtiyaçlarına özel hazırlanmıştır. Kimya sektörü yatırımlarına orta-yüksek teknoloji yatırım teşvik belgesi verilir. Bu kapsamda, ilk 4 bölgede yapılacak yatırımlar 4. bölgenin desteklerinden yararlanırken 5. ve 6. bölge yatırımları kendi bölgesinin desteklerinden yararlanır. Kimya endüstrisi teknoloji yoğun olması nedeniyle ilave destek almaktadır. Kimya Yatırım Teşvikleri aşağıdaki tabloda sunulmuştur.

Kimya Yatırımlarında Bölgelere Göre Uygulanan Teşvikler
Uygulanan
Destek Unsurları
Yatırım Teşvik Bölgeleri
1.2.3.4. BÖLGELER 5. BÖLGE 6. BÖLGE
KDV İstisnası VAR VAR VAR
Gümrük Vergisi Muafiyeti VAR VAR VAR
Vergi İndirimi (YKO) %30 %40 %50
SGK Primi (YIL) İşveren Desteği 6 Yıl 7 Yıl 10 Yıl
İşçi Desteği YOK YOK 10 Yıl
Gelir Vergisi Stopajı Desteği YOK YOK 10Yıl
Yatırım Yeri Tahsisi VAR VAR VAR
Faiz/Kar Payı Desteği (Puan/TL-Döviz Kredi) 4 - 1 5 - 2 7 - 2
Emlak Vergisi Muafiyeti VAR VAR VAR
Bina İnşaat Harç Muafiyeti VAR VAR VAR
Damga Vergisi ve Harç Muafiyeti VAR VAR VAR
Diğer Muafiyetler VAR VAR VAR

Önemli Açıklama!
Yatırımınızın bulunduğu il ve ilçenin hangi teşvik bölgesinde yer aldığını biliyor musunuz? Yatırım teşvik bölgelerini incelemek için buradan başlayın: Yatırım Teşvik Haritası

Yararlanma Şartları Nelerdir?

Kimya sanayi üretim, depolama gibi yönlerden insan sağlığı ve çevre güvenliği açısından son derece kritiktir. Bu nedenle, kimya sanayi yatırım teşviklerinden yararlanma şartları da kapsamlı belirlenmiştir. Kimya sanayi yatırımları Çevresel Etki Değerlendirmesine tabidir. Yani kimya endüstisinde Yatırım Teşvik Belgesi almak için ÇED Belgesi gereklidir. Bunun dışında diğer kriterler aşağıdaki gibidir;

Kimya Yatırım Teşviklerinden Yararlanma Kriterleri
Yatırım Türü 1. Bölge 2. Bölge 3.,4.,5. ve 6. Bölgeler
Asgari Sabit Yatırım Tutarı (Milyon TL)
Tüm Yatırımlar 4 M 3 M 2 M 1,5 M

Önemli Uyarı!
Kimya yatırımlarında çevresel etki değerlendirme koşullarını sağlamayı ve bu durumu projenizle uygun bir ÇED Belgesi (Çevresel Etki Değerlendirme) alarak belgelemeyi unutmayın.

Kimya Yatırım Teşviklerinden Nasıl Yararlanılır?

Kimya yatırım teşviklerinden yararlanılması için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

  1. Kimyasalların Belirlenmesi: Tesiste üretilecek kimyasalların hangi olduğunun net bir biçimde belirlenir.
  2. Kapasitenin Belirlenmesi: Kimyasalların her birinin üretim ve depolama kapasiteleri tespit edilir.
  3. Çevresel Etki Değerlendirme: Üretilecek ve depolanacak kimyasalların türüne uygun çevre tedbirlerinin alınması, çevre projesinin bakanlığa sunulması ve çevresel etki değerlendirmesi tamamlanır.
  4. Tesis İzin ve Yazıları Alınması: Üretilecek kimyasalın tabi olduğu mevzuat hükümlerine göre ilgili kurumların izin ve görüş yazıları temin edilir.
  5. Yatırım Teşvik Belgesi Düzenlenmesi: Usulüne uygun şekilde başvuru yapılarak yatırım projesi için uygun bir Yatırım Teşvik Belgesi alınır.

Kimya Yatırımlarına Teşvik Belgesi Nasıl Alınır?

Kimya yatırımlarında doğru zamanda Yatırım Teşvik Belgesi almak çok önemlidir. Kimya yatırımlarına teşvik belgesi nasıl alınır aşağıda adım adım açıklanmıştır.


  1. Tesis Belgelerini Tamamlayın: Kimya tesisinin türüne göre alınması gereken tüm belgeleri tamamlayın.
  2. ÇED Belgesini Unutmayın: Kimya yatırımlarında çevresel etki değerlendirmesi kritik öneme sahiptir. Başvuru yapmadan önce mutlaka ÇED Belgenizi almayı ihmal etmeyin.
  3. E-TUYS Yetkilendirme Yapın: Yatırım Teşvik Belgesi başvurusu elektronik ortamda E-TUYS sisteminde yapılır. Bu sistemi yalnızca yetkilendirilmiş kişiler kullanabilir. Bu nedenle, zaman kazanmak için en kısa sürede E-TUYS Yetkilendirme yapın.
  4. Firma Tanımlama: E-TUYS sisteminde yetki tanımlandığında yatırımcı firmanın bilgilerini eksiksiz tanımlayın. Yanlış veya eksik bilgileri MERSİS ve ticaret sicil birimlerine düzelttirin.
  5. Yatırım Teşvik Belge Başvurusu: Fizibilite, yatırım projesi, makine ve teçhizat listeleri, finansal ve mali tablolar ile birlikte eksiksiz bir Yatırım Teşvik Belgesi başvurusu yapın.

Yatırım Teşik Belgesi Nasıl Alınır?
Yatırım Teşvik Belgesi alım sürecini doğru bir şekilde sürdürebilmek için buraya tıklayarak konuyla ilgili detaylı bilgi alın.

GES ve Enerji Yatırımları
Kimya yatırımlarının bazılarında önemli bir miktarda enerji tüketimi bulunur. Sürdürülebilirlik ve çevre ilkeleri çerçevesinde yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş mümkündür. Bu durumda, tesisin tüketim ihtiyacını karşılamak için güneş enerjisinden teşvikli biçimde yararlanmak mümkündür. Kimya yatırımlarının öz tüketim ihtiyacı için yapılacak GES yatırımlarına verilen teşvikleri inceleyin.

GES Yatırım Teşvikleri